Ken jij dat gevoel, dat als je eenmaal een hap van sommige voedingsmiddelen neemt dat je dan bijna niet meer kunt stoppen.
Je kent dat vast wel, bijvoorbeeld chips, pizza, hartige dingetjes zijn al gauw verslavend lekker! Je hebt dan vast de E621 te pakken, die beter bekend is als MSG. Deze smaakmaker is een vrije glutamaat, dat een signaal aan je smaakpapillen geeft waardoor je denkt dat het eten heerlijk smaakt. Vrije glutaminezuur is de grondstof voor glutamaat. Umami, de vijfde elementaire smaak, is het effect van glutamaat in het voedsel. De Japanse biochemist Kikunae Ikeda ontdekte in 1908 dat gefermenteerde bruinwier (kombu, kelp) een lekkere hartige smaak geeft aan het eten. Oorspronkelijk zit het echte Vetsin in het bruinwier Seatang om soepen en sauzen op smaak te brengen. De chemische variant van de natuurlijke smaakversterker Vetsin, MSG, kwam in 1909 op de markt. Veel mensen denken dat Vetsin enkel in Aziatische voeding zit. Maar sinds 1909 wordt het in steeds meer voedingsmiddelen verwerkt omdat het een smaakmaker is die niet alleen goed in de smaak valt maar ook verslavend is. Kassa dus voor de voedingsindustrie.
Deze smaakmaker, E621, MSG, is een excitotoxine!
MSG is een toxische stof die de hersenen activeert om meer dopamine aan te maken wanneer je dit via je eten binnenkrijgt. Door de tijdelijke toename van dit gelukshormoon blijf je ernaar grijpen. De pittige smaak die in eerste instantie lekker smaakte komt meer op de achtergrond en je verslaving voor meer van dit soort eten op de voorgrond. Je spijsverteringssysteem absorbeert het synthetische vrije glutaminezuur uit MSG veel sneller dan het natuurlijke gebonden glutaminezuur, waardoor je teveel hiervan in je bloed krijgt. Hierdoor beschadigt het je cellen met alle gezondheidsklachten van dien. Glutamaat verhoogt ook de aanmaak van vrije radicalen wat tot kanker kan leiden. Het schijnt dat veel kankerpatiënten verhoogde glutamaat-niveaus vertonen.
Vrije glutamaat zit verborgen in andere stoffen
Het is kennelijk zo gezond dat ze het onder tal van namen hebben verborgen. Vandaar dat ik deze maar op een rijtje bij elkaar heb gezet. Mijdt producten waarop al deze namen staan, allemaal namen voor één en hetzelfde, E621 oftewel MSG (monosodiumglutamaat).
Vetsin, Ajinomoto, Chinees zout, MSG, monosodiumglutamaat, moutextract, maltodextrine, moutaroma’s, gist, glutamaat, glutamaatzuur, glutacyl, Glutavene, natriumglutamaat, geautolyseerd gist, gistextract, calcium of natrium caseinaat, sodium caseinaat, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, soja eiwit (isolaat), monokalium glutamaat(e622), en sommige maïsoliën, maissiroop, tarwe-rijst-haver eiwitten, verrijkt met eiwitten, maltextract, carrageen, citruszuur, karamel aroma, poedermelk, en mononatriumglutamaat: soja-eiwit, wei-eiwit, pectine, maïszetmeel.
Vervolgens is dit nog niet alles:
E621 (MSG) zit ook in veel soorten sojasaus, aromat, alles wat enzym gemodificeerd is, specerijenmengsels voor vis- en vleesgerechten, natuurlijke en kunstmatige aroma’s, bouillons, bouillonblokjes, voorverpakte soepen en sauzen, pizza’s, rijstzoutjes, chips met een smaakje, dorito’s, cassave, kroepoek, vegetarische broodsmeersels. Kortom in heel veel voorverpakte voedingsmiddelen zoals die van Maggi, zelfs de bio soep van Knorr, Conimex, Mora, Remia, Unilever …
Daarom ga voor Puur want dan weet je wat je eet.
Gewoon deze op je telefoon zetten, want het zijn er teveel om ze allemaal te kunnen onthouden. Investeer in je gezondheid door bewust je voeding uit te kiezen. Raak vertrouwd met het scannen van de labels. Dat wat je niet begrijpt, gewoon laten staan. Echte voeding uit de natuur herken je direct op de labels. ‘
Pas op:
Gistextract’ bevat van nature veel mononatrium glutamaat, dus laten staan. Gist is een vrije glutamaat i.t.t. de gebonden glutamaat vorm in MSG. Maar beiden kan je beter mijden. Kijk uit als erop staat; slechts kruiden, natuurlijke smaakstoffen of met proteïne versterkt, want dit betekent niet vanzelfsprekend dat het ook om zuivere voedingsstoffen gaat. Om welke kruiden of eiwitten het gaat dien je te weten. Staat dit niet vermeld, dan kun je ervan uitgaan dat het hier om MSG gaat, want de FDA staat toe dat je het zo mag noemen. Lees echt alles wat je koopt want zelfs biologisch, gezoet met stevia kan glutaminezuur bevatten. Succes ermee.
Bijwerkingen:
De bijwerkingen zijn niet mis en misschien herken je iets van deze snelle reactie direct na het binnenkrijgen van E621: misselijkheid, slapeloosheid, moe, brandend gevoel, hoofdpijn, migraine, druk op je borst, ademhaling problemen, versnelde hartslag, opgezwollenheid. Het kan een veroorzaker zijn van exceem. Het verstoort ook je hormoonhuishouding en kan nierstenen veroorzaken.
Hersenschade:
MSG is neurotoxisch wat giftig is voor je zenuwstelsel en schadelijk voor je hersenen. Het vermindert je tolerantie voor glucose, een belangrijke suiker die je nodig hebt o.a. voor je hersenen. Hersenen bevatten vele receptoren voor glutaminezuur. De scheiding tussen bloedbaan en hersenen is bij de hypothalamus doorlaatbaar waardoor na het eten van MSG te grote hoeveelheden vrij glutaminezuur in de hersenen kan komen. De reactie hiervan met neuronen kan tot permanente schade leiden. Allerlei hersenaandoeningen en degeneratieve ziektes van de hersenen zoals Alzheimer, parkinson en dementie kunnen hiermee in verband worden gebracht. Neurochirurg en voedingsdeskundige Dr. Russell Blaylock heeft een boek geschreven, ‘Excitotoxins: The Taste that Kills’, waarin hij uitlegt dat het vrije glutaminezuur uit MSG, evenals aspartaam, een excitotoxine stof is dat extra hersencellen in negatieve zin stimuleert. Dit kan leiden tot beschadiging en afsterven van cellen waardoor permanente schade ontstaat. Dr Reid, een Amerikaanse biochemicus heeft al heel wat kinderen met Autisme geholpen door deze e-nummers uit hun voeding te laten. Maar niet alleen autisme, ook andere neurologische problemen en ontwikkelingsstoornissen komen voort uit het overmatig consumeren van glutamaat. Het kan leiden tot persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, ADHD, leerproblemen, depressies en gedragsstoornissen.
E621 zit ook in veel vette zoutige producten en in light producten waaraan weinig of geen suiker is toegevoegd. Je gaat er meer van eten dan je eigenlijk lief is, omdat MSG ervoor zorgt dat het signaal voor hormoonafgifte van Leptine verstoord wordt. De hypothalamus ontvangt niet meer voldoende het signaal om leptine af te geven, waardoor er nauwelijks een gevoel van verzadiging optreed en er weinig vetten verbrand worden. Je lichaam zal hierdoor heel zuinig met de energie uit het eten omgaan. Hoe langzamer je verbranding des te meer vetten er worden opgeslagen. De voedingsindustrie maakt winst op de onverzadigbaarheid die optreed door de inname van MSG. Niet zo verwonderlijk dat we steeds meer obesitas en diabetes 2 om ons heen meemaken. MSG bevordert insuline resistentie doordat de alvleesklier hierdoor meer insuline gaat aanmaken. Alle koolhydraten in zetmeel die verwerkt zitten in de fastfood en zoute knabbels doen hier nog eens een schepje bovenop. Daarnaast bevat dit soort voeding, ik spreek liever over vulling, ongezonde vetten die om je organen gaan vast zitten. Men noemt dit visceraal vet en dit zie je niet aan de buitenkant van de mens. De slankste mensen kunnen ook teveel visceraal vet om hun organen hebben lopen ook hierdoor met een verhoogd gezondheidsrisico. E621, MSG zijn medeveroorzakers van te hoge triglyceriden waarden. Je lichaam gebruikt deze vetten in je bloed als energiebron. Maar wanneer deze verhoogd zijn kan dit zorgen voor leververvetting, aderverkalking en hart-en vaatziekten veroorzaken.
Monosodium-glutamaat en Natuurlijke glutamaat
De chemische stof MSG wordt gewonnen uit gluten en uit een afvalproduct van de suikerbereiding uit suikerbieten. Het is wel glutenvrij en bestaat voor 78 % uit glutaminezuur wat gebonden is aan natrium (21 %) en 1 % reststoffen/vervuilingen die ontstaan tijdens de chemische bereiding van MSG.
Natuurlijke glutamaat krijg je ook via je normale voeding binnen en het zit ook in ons weefsel. Deze zuurrest van glutaminezuur is een belangrijke bouwstof van een eiwit dat is gelinkt aan andere aminozuren. Deze vorm zorgt voor een goede stofwisseling en hersenfuncties. Moeder Natuur geeft deze met haar moedermelk al direct mee. Tomaten, paddestoelen, sojaproducten, parmezaanse en blauwe schimmelkaas en pinda’s bevatten de natuurlijke glutamaat, mede door fermentering en rijping. Maar deze gebonden vorm maakt deel uit van een eiwitketen en is dus niet hetzelfde als de geraffineerde vrije vorm glutamaat.
Kortom verwar deze twee vormen van glutamaat niet met elkaar. Zodra je de natuurlijke bron vermeldt ziet staan weet je dat deze oké is. Eet zoveel mogelijk puur, vers, ingevroren kan ook en biologisch. Breng zelf je eten op smaak met zuivere biologische specerijen, kruiden, miso, shoyu, citroen, celtisch zeezout, ahornsiroop, ghee, kokosboter, koudgeperste olie… Weet wat je eet-succes ermee.
In mijn nog steeds up to date rawfood “kookboek” vind je de heerlijke combinaties hoe je gezond je eten op smaak kan brengen.