Maak je eigen notenmelk voor voldoende calcium
23 maart 2015 

Maak je eigen notenmelk voor voldoende calcium

Waarom is het belangrijk om je eigen notenmelk te maken?

Tussen de 18 maanden en 4 jaar verliezen kinderen het enzym lactase wat belangrijk is voor de vertering van de melksuiker lactose. Wanneer er een tekort is aan lactase kan men de melk niet meer goed verteren. Hierdoor komt de onverteerde melksuiker in de darmen terecht en wordt het een perfecte voedingsbodem voor bacteriën om daarop te groeien. Symptomen van opgeblazen buik, buikpijn, gas en diarree, chronische verkoudheid, kringen onder de ogen, hoofdpijn, kan een gevolg zijn van het consumeren van melkproducten. Daarom is het goed om zelf je eigen notenmelk te maken die je op eigen smaak kan brengen met cacao, carob, vanillepoeder, banaan, bessen, dadels, stevia, cardamon, steranijs etc.

Het pasteuriseren van melk vernietigt de levende enzymen, zoals fosfaat. Fosfaat is belangrijk voor de assimilatie van mineralen, inclusief calcium. Doordat de melk verhit wordt verandert de chemische verbinding die de mineralen bij elkaar houd waardoor de calcium minder beschikbaar wordt en de opname van ijzer wordt geblokkeerd.

Calcium hebben kinderen nodig voor hun groei en verder voor de opbouw en behoud van sterke botten. Calcium haal je niet voldoende uit melk, het onttrekt zelfs calcium uit je botten, zie de mythe van melk voor elk. Naast calcium bevordert ook vitamine K en D, Omega 3 en ionische mineralen sterke botten.

  • Groene groente zoals spinazie, boerenkool, koolraap, witlof en groene kool bevatten veel calcium en vitamine K.
  • Ook Natto (gefermenteerde sojabonen) bevat veel calcium en K2 naast vitamine E en B.
  • Om calcium op te kunnen nemen uit je voeding heb je vitamine D nodig. Je lichaam maakt dat aan van zonlicht. Daarom ga zoveel mogelijk naar buiten en dan ook het liefst even zonder zonnebril, want via je ogen komt er veel zonlicht binnen.
  • Vette vis waaronder wilde zalm, makreel en sardientjes bevat veel vitamine D en omega vetzuren.
  • Keltisch zeezout bevat veel ionische mineralen en spoorelementen die ook bijdragen aan sterke botten.
  • Amandelen en witte sesamzaad bevatten veel calcium.

Amandelen en witte sesamzaad zijn fantastisch om zelf in een handomdraai je eigen calciumdrink te maken.Sesammelk maken

Alle soorten granen en notenmelk die je in de winkel koopt zijn niet zo waardevol voor je gezondheid als je denkt. Deze zijn altijd gepasteuriseerd, waardoor veel voedingstoffen verloren zijn geraakt. Kijk ook eens op het etiket hoeveel procent noten of granen het eigenlijk bevat en wat er aan is toevoegd. Ook toegevoegde rietsuiker bij de biologische notenmelk wil je niet in je lichaam hebben.

Maak daarom je eigen gezonde smoothies op basis van je eigen gemaakte notenmelk. Kijk maar naar mijn video hoe snel je deze supergezonde energiedrank zelf kan maken. Schaf hiervoor wel een blender aan met wat power, anders komt het er nogal waterig uit en smaakt het laf.

Voor de link naar het filmpje, klik op de foto.

Over de schrijver
Reactie plaatsen