De psychologie van kleur

7diagonal-2Hebben kleuren werkelijk een invloed op hoe jij je psychisch en lichamelijk voelt?
Heb jij een lievelingskleur of zijn er bepaalde kleuren waartoe jij je extra voelt aangetrokken of juist niets van moet hebben? Elke kleur heeft zijn eigen aard en uitstraling en prikkelt op een of andere manier je zenuwstelsel. Om die reden reageer jij rustig of juist onrustig op een kleur. Wat voor jou een ondersteunende of positief stimulerende kleur is kan voor iemand anders totaal het tegenovergestelde zijn. Grappig om te bedenken dat kleuren onbewust eerst je stemming beïnvloeden en vervolgens jouw reactie daarop weerspiegelen. Dat weet de reclamewereld maar al te goed en maakt daar bewust gebruik van.

Licht bevat meer dan enkel de zeven kleuren van de regenboog. De zeven spectrale kleuren en alle mengingen daarvan kunnen wij waarnemen door hun frequentie. Indien de frequentie hoger is zoals bij ultra violet of lager zoals bij infrarood dan kunnen wij deze niet waarnemen. Zuiver wit is te vermoeiend voor de ogen, het overstraalt zoveel licht dat het je bijna verblind.                                                                  Daarom is het zo belangrijk om kleurenaccessoires toe te voegen voor kleuren evenwicht.

Waarom kunnen wij niet om kleur heen? Meer dan 80% activiteit van je neo-cortex, zoals je zintuiglijke waarneming, bewuste bewegingen, redeneren, abstract denken en taal gebeurt via je ogen. De kleurenprikkels die bij je binnenkomen worden langs je vegetatieve zenuwstelsel naar je tussenhersenen waaronder je hypofyse geleid. Je vegetatieve zenuwstelsel is een ingenieus communicatiesysteem tussen diverse functies van je lichaam en werkt buiten je wil om. Het werkt autonoom voor de instandhouding van je lichaam, daar hoef jij zelf niets voor te doen. Via je hypofyse, de hoofdcentrale van al je andere hormoonklieren, en je vegetatieve zenuwstelsel werken de kleurentrillingen op verschillende orgaanfuncties en je gemoed. De meeste informatie die je opneemt is visueel en alles wat je ziet is gekleurd!  Zelfs alles wat je aan beelden en kleuren ziet op je tv en computer zijn het resultaat van rode, groene, blauwe stippen. Zonder dat jij het wilt hebben kleuren een grotere uitwerking op je dan je denkt.

De werking van kleur gaat buiten je bewustzijn om
Kleur is overal om je heen en kleurt bijna alles wat je doet, denkt en voelt zonder dat je dit in de gaten hebt. Kleuren hebben een effect op je lichaam, je lichaamscellen en je gemoed. Ze geven de hele dag boodschappen door. Elke kleur bevat een eigen frequentie en deze frequenties trillen door tot in je cellen. Zelfs als je blind bent neem je de kleurtrilling nog waar via je huid. Je huid werkt als een antenne die de kleur informatie in zich opneemt en naar binnen leidt, net zoals je kleur via je ogen opneemt. De kleuren reguleren je systeem en geven positieve impulsen aan de stimulering van al je lichaamsfuncties. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding, aanmaak van rode bloedlichaampjes, opbouw van je cellen en vernietigen ook bacterie en andere ziektekiemen. Ze neutraliseren ook die lichaamsfuncties die overactief zijn. Verhogen je energieniveau of brengen je juist tot rust. Wanneer je de effecten kent van kleur kan je deze ook bewust toepassen in je dagelijks leven ter ondersteuning van wat je op dat moment nodig hebt.

In harmonie met kleur
Wanneer je de betekenissen weet van kleuren kan je jezelf op verschillende manieren met die kleur verbinden en de kracht van die kleur op je in laten werken. Je kan die kleuren visualiseren waaraan je behoefte hebt. Beeld jezelf in dat jij in dat kleurveld staat en zie hoe je aura hiermee gevuld wordt en voel daarvan het effect op je lichaam. Gebruik behalve je inbeeldingskracht ook je ademhaling om de kleur die je nodig hebt in je lichaam en geest te laten stromen. Neem hiervoor een rustig moment en voel hoe dit je oplaadt of juist ontspant. Gebruik altijd de koele kleuren voor ontspanning: groen, turquoise, blauw, koningsblauw en violet. Heb je behoefte aan meer energie, gebruik daarvoor de warme kleuren: rood, roze, oranje, goud en geel.

De positieve psychologische en lichamelijke betekenis van de zeven hoofdkleuren

chakra man 

Rood is de kleur van levenskracht, doelgerichtheid, doorzettingsvermogen, kracht, vitaliteit en dynamiek. Het werkt stimulerend en verwarmend bij een tekort aan energie.

Oranje is de kleur van vreugde, enthousiasme, impulsief, zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en vriendschap. Het werkt opbeurend en helpt bij neerslachtigheid en levensmoeheid.

Geel is de kleur van verlichting, innerlijke vrijheid, logisch denken, optimisme, fantasie en vrolijkheid. Het werkt bij vermoeidheid, lusteloosheid, leerproblemen en wekt de geest tot leven.

Groen is de kleur van innerlijke harmonie, psychisch evenwicht, mededogen, integriteit en overvloed. Het werkt bij ontspanning, herstel, kalmerend voor hart en zenuwen.

Blauw is de kleur van rust, vrede, vertrouwen, trouw, overgave, geduld,  zachtmoedig en oprechtheid. Het geeft ontspanning, kalmeert de zenuwen en geeft evenwicht en rust.

Koningsblauw/Indigo is de kleur van buitenzintuiglijke waarneming, intuïtie, vreedzaamheid en bewustzijn. Het opent je derde oog voor hogere bewustzijnsniveaus, helpt bij krampen en  kalmeert.

Paars is de kleur van zelfopoffering, menslievendheid, idealisme, het dienen in de zin van naastenliefde. Het helpt bij meditatie, verscherpt concentratie en bevordert paranormale mogelijkheden.

Hoe beter je de boodschappen van kleur kan interpreteren en begrijpen op zielsniveau, des te belangrijker de kleuren voor je worden om beter met jezelf en anderen te kunnen communiceren. Daarvoor heb ik een jaartraining ontwikkeld om zelf ook kleuren in te gaan zetten bij je coaching.

Want kleuren kan je op zoveel manieren inzetten voor zelf heling:

  • energetisch: je energieveld is je instrument, verhoog daarom je lichtfrequentie door bewust kleur te ademen tijdens je meditatie om je aura te zuiveren en op te laden. Dit tilt je op in een liefdevolle lichtsfeer die de hele dag doorwerkt. Zet vervolgens van hieruit je intentie voor de dag met diezelfde kleur en laat je verrassen door de kleurrijke aanwijzingen.
  • fysiek: gebruik de kleur die de bijbehorende kleur van dat chakra omzet, zodat je deze gericht kan opschonen en opladen.
  • voeding: kies intuïtief een kleurrijke voeding, want de flavonoïden die zorgen voor de felle kleuren zijn essentieel voor je gezondheid.
  • psychologisch: kleuren prikkelen je geest en je gevoel en beïnvloeden daarmee jouw staat van Zijn.
  • spiritueel: stem je met kleur af op je innerlijke goddelijke wil, die tot je spreekt vanuit je hart.
  • je interieur: gebruik bewust die kleuren die je positief stemmen, je omhullen en optillen in de sfeer waarvan jij houd.

Hoe meer jij je bewust wordt van de kleuren om je heen des te meer je zal ervaren hoe de kleuren inwerken op je gemoed, je gevoel en gedachten. Al gaandeweg zal je meer verbanden hierin ontdekken wat je zal inspireren om dagelijks doelbewust jouw kleurkeuze in te gaan zetten voor je welbevinden.

Ben je aangetrokken tot iets van wat je tot nu toe hebt gelezen of wil je weten hoe jij je levenskwaliteit kan verbeteren en dagelijkse stress kan verminderen met kleur, kom dit zelf ervaren op een van de kennismaking workshops.

Of kijk voor meer informatie bij de training Kleurentherapie voor de Ziel of bij kleur bekennen met een kleurenreading. 

Klik hier voor meer vragen of een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Over de schrijver
Dinie cortenbach
Door

Dinie cortenbach

op 14 Apr 2019

Hallo Fijn dat ik de mogelijkheid krijg om mijn vraag te stellen.Ik kwam een ketting tegen met een mintgroene mineraal steen erin ik voelde de drang dat deze bij mij hoorde graag de betekenis van deze kleur.Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Hartelijke groet Dinie

Reactie plaatsen