Mythes over melk goed voor elk
23 maart 2015 
in Voeding

Mythes over melk goed voor elk

Is melk echt goed voor elk? Zorgt melk werkelijk voor sterke botten en stevige spieren? Onderzoek toont in 2005 al aan dat dit niet het geval is. Amerika is veel verder met het uit de droom helpen van dat melk goed voor je zou zijn dan bij ons in Nederland.

Wat blijkt nu, de calcium in melk (calciumcarbonaat) kan je lichaam nauwelijks opnemen. Erger nog de inname van melk onttrekt zelfs calcium uit je botten. Hoe is dat nou mogelijk? Deze uitzending van Radar geeft grondige informatie waarom het beter is om melkinname te verminderen of misschien wel te mijden.

Melk is de oorzaak van metabole acidose, waardoor de productie van zuren toeneemt in je lichaamsweefsel en er teveel zuurproductie in je lichaam komt. Hierdoor verlaagt de zuurgraad (PH waarde) in je bloed. Wanneer de PH waarde (de concentratie van waterstofionen in een waterige oplossing) te laag is gaat je lichaam de te lage zuurgraad neutraliseren door kalk=calcium uit je botten te onttrekken, welke grotendeels weer wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart hoe meer melk je drinkt des te hoger de kans op bot ontkalking.

Als je tijd hebt kijk dan naar deze aflevering van Radar over de melkmythe of bekijk de uitzending via YouTube

Over de schrijver
Reactie plaatsen