Page content

Een revolutionaire ontdekking en doorbraak voor onze gezondheid

article content

Een revolutionaire ontdekking en doorbraak voor onze gezondheid

Acht essentiële suikers die van levensbelang zijn voor Lichaam en Geest!      

Essentiële suikers oftewel glyconutriënten zijn basale elementen van onze cellen. Ze zijn onontbeerlijk voor de communicatie van de cellen onderling en voor het gezamenlijk afweren van schadelijke indringers. Het is een recent ontdekte categorie voedingstoffen, die voor een optimale gezondheid op celniveau zorgt.

shutterstock_68641216Ons lichaam werkt als een biologische computer. Het bestaat uit 60 triljoen cellen die voortdurend informatie uitzenden en ontvangen. Onze cellen nemen actief alles in zich op, verteren dit, handhaven de coordinatie van alle fysiologische systemen zoals de ademhaling, spijsvertering, uitscheiding, beweeglijkheid enzovoort. Ze behouden tegelijkertijd de mogelijkheid om met andere cellen te communiceren en adequaat te reageren op prikkels uit de omgeving.

De kwaliteit van onze cellen is niet alleen van vitaal belang voor onze algehele gezondheid en welbevinden, maar ook een voorwaarde voor een scherpe focus en concentratie op dat wat dagelijks op ons afkomt, van buitenaf en binnenuit. Alle cellen hebben hun eigen programma. Hoe meer we ons bewust zijn van de programmering van onze biologische computer, des te gemakkelijker wordt het om datgene te laten gebeuren wat we willen. Je cellen lezen en reageren op alles wat er in je omgaat: op je gedachten, op je overtuigingen, op je gevoelens, op je emoties, op je lichamelijke sensaties, op pijn. Je cellen slaan dit ook allemaal op. Vervolgens worden al die prikkels gecoördineerd. Ze modelleren zich dan zodanig dat ze uitzenden en uitstralen wat er binnenin je gebeurt. Dus alles wat je denkt, al je gemoedstoestanden, alles wat je voelt in je lichaam, wat je allemaal wilt, je angsten, je cellen registreren het en gaan tot actie over. En de buitenwereld reflecteert het en resoneert erop. Het gevolg is dat je precies datgene aantrekt wat je vaak onbewust uitzendt.

Om dit communicatiesysteem perfect te laten functioneren zijn we afhankelijk van de juiste bouwstenen voor onze cellen: proteïnen (eiwitten) en mono -en polysachariden oftewel gezonde suikers. Van nature dragen vrouwen die een kind hebben gebaard  deze bouwstenen al bij zich om meteen na de geboorte op natuurlijke wijze de juiste voeding te kunnen geven.shutterstock_96531172 Moeder natuur heeft ervoor gezorgd dat we bij de start van ons leven alle essentiële voedingsstoffen meekrijgen voor een optimale ontwikkeling van onze cellen en lichaamsfuncties. Daarom bevinden vijf van de acht suikers zich in de moedermelk: galactose/glucose,glucosamine,siaalzuur en fucose. Via de moedermelk krijgen de baby’s de juiste combinatie proteïnen en noodzakelijke suikers binnen. Meerdere studies hebben aangetoond dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen beschikken over een sterker immuunsysteem, een gezondere darmflora, betere hersenontwikkeling en cognitieve mogelijkheden dan kinderen die vanaf hun geboorte alleen flesvoeding hebben gekregen.

 Wat zijn glyconutriënten.

Ook al is het woord glyconutriënt afgeleid van het Griekse glykos dat suiker of zoetheid betekent, gaat het hier niet over kristalsuiker of sucrose, maar over enkelvoudige suikers, ook wel monosachariden genoemd. Van de meer dan 200 van deze suikers die de natuur ons schenkt blijken acht suikers de noodzakelijke bouwstenen te leveren voor onze lichaamsfuncties en de cellulaire communicatie in onze organen. Ze binden zich aan de eiwitten in de cellen en vormen daarmee suiker-eiwit structuren oftewel glycoproteïnen die we met een microscoop duidelijk kunnen zien groeien. Deze vormen een mantel rondom de celwand, waardoor de cel optimaal beschermd wordt tegen indringers.

shutterstock_231473857

Ze zien eruit als een woud van bewegende en trillende voelsprieten die de cel-communicatie onderling bewerkstelligen. Door de vele combinaties en rang- schikkingen kunnen de cellen optimaal communiceren en op de juiste wijze zichzelf dupliceren, aansturen, en aangestuurd worden om goed te functioneren.

 •  Elke dag worden er 150-500 biljoen nieuwe cellen aangemaakt.
 • Voor een goede celcommunicatie zijn glyconutriënten – essentiële suikers nodig, die de juiste basis vormen voor de biochemie in ons lichaam (besturing, regulering en bescherming van onze hele stofwisseling).
 • De essentiële suikers zorgen voor een goede regulatie van onze lichaamsprocessen waardoor in veranderende omstandigheden ons lichaam toch evenwichtig blijft functioneren en de homeostase stabiel blijft.
 • Gestoorde communicate door onherkenbare boodschappen en vreemde signalen, wordt als lichaamsvreemd ingeschat en vervolgens afgeweerd.
 • De vorming van een sterke celwandmantel is van wezenlijk belang. Deze bepaalt de vitaliteit van ons immuunsysteem, dat met de specifieke T killercellen vreemde binnendringers kan herkennen en elimineren.
 • De essentiële suikers ondersteunen het lichamelijke vermogen om oxidatieve schade te neutraliseren zodat het lichaam hiertegen beschermd wordt.
 • De essentiële suikers versterken het immuunsysteem, de afweer-reacties en zelfs fertilisatie door de binding aan andere protëinen, glycoconjugaten, bijvoorbeeld de aantrekking tussen een eicel en zaadcel.

 Eiwitten en Suikers

Tot voor kort werd er gedacht dat alleen de eiwitten (proteïnen) verantwoordelijk waren voor de cellulaire communicatie. De suikers werden gezien als alleen maar een energiebron. Ook al spelen eiwitten eveneens een rol in de cel-communicatie is het aantal boodschappen dat ze kunnen verwerken beperkt. Essentiële suikers zijn bouwstenen voor polysachariden, glyco protëinen en glycolipiden. In tegenstelling tot vetzuren of aminozuren zijn deze monosacharide moleculen (essentiële suikers) op veel manieren met elkaar te verbinden. Zo kunnen er b.v. van 4 aminozuren maar 24 verschillende combinaties gemaakt worden en van 4 essentiële suikers 35560 unieke verbindingen. Volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijken de moleculaire boodschappen die de suikers kunnen verwerken de eiwitten in veelvoud te overtreffen. De essentiële suikers zijn in staat biologische informatie in compacte pakketjes te verwerken in tegenstelling tot de eiwitten die veel meer ruimte vereisen om dezelfde hoeveelheid informatie te verwerken. De communicatie tussen de cellen onderling en de optimale aansturing van de cel processen en cel functies worden dus door de acht essentiële suikers uitgevoerd. Dat de acht essentiële suikers van levensbelang zijn moge extra duidelijk worden uit het feit dat ze ook de verschillen tussen de bloedgroepen O, A, B en AB bepalen. Een verkeerde bloedtransfusie kan leiden tot ernstige ziektes en de dood.

Inmiddels zijn er verscheidene wetenschappelijke onderzoeksgroepen in Nederland en daarbuiten aan de slag met de glycobiologie. Glycobiologie is een wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de biosynthese en de biologie van glycanen (ook wel suikerketens of koolhydraten genoemd) die wijd verbreid aanwezig zijn in de natuur.

Om welke acht glyconutrienten gaat het en in welke voeding zitten deze essentiële suikers?

Het gaat om de monosachariden.  Dat zijn enkelvoudige koolhydraten die meteen in de bloedbaan worden opgenomen. Ze bestaan uit één saccharide.

1. Glucose zit vooral in fruit, maar ook in koud geslingerde honing. 

shutterstock_158087369-2                             

Het geeft energie en is noodzakelijk voor onze hersenen. De hersenen kunnen niet zonder. We moeten glucose wel met mate tot ons nemen want anders verstoort het de bloedsuikerspiegel. Na de vertering zijn de koolhydraten omgezet in glucose en worden in die vorm snel in ons bloed opgenomen en door onze weefsels verbrand. Hierbij komt energie vrij. Glucose is nodig voor allerlei lichaamsfuncties. Glucose kan ook tijdelijk als glycogeen in de lever en spieren worden opgeslagen. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd. Die kan van pas komen wanneer we snel energie nodig hebben, bijvoorbeeld bij een grote inspanning. Teveel glucose veroorzaakt vermoeidheid en overgewicht.


2. Galactose
is meestal afkomstig van lactose.

 shutterstock_216011023

Dat is een melksuiker die onder invloed van lactase zich in het lichaam splitst in glucose en galactose. Het bevindt zich vooral in melk en wei maar ook in andere voedingsmiddelen, zoals in de pectinen van sommige vruchten als zwarte bessen en appels. En in groenten als spercie-en snijbonen en tomaten. Ook in noten, vooral hazelnoten en gekiemde zaden, zoals fenegriekzaad. Galactose zorgt ervoor dat parasieten minder kans krijgen om binnen te dringen en dat de cellen meer vitaminen en mineralen uit de voeding kunnen opnemen. Galactose versterkt de darmflora en de slijmvliezen. Het is, evenals de andere suikers, een fundamentele suiker voor de cellen, de celwand en de intracellulaire matrix.

3. Fucose is aanwezig in bepaalde soorten medicinale paddestoelen, zoals de Mai take, de Reishi, Cordyceps en Shitake. 

Jreishi3

Verder in algen en zeewieren zoals wakame, bruine zeewier, kelp en biergist. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen fucose en de verbeterde werking van het lange termijn geheugen. Het heeft een ontstekingsremmende functie voor de luchtwegen en allerlei infecties in de darmen. Ook werkt fucose tumor remmend. Fucose vertraagt het proces van de ouder wordende huid en verandert de dunne slapper wordende huid in een dikkere elastischere huid. Zoals alle andere acht suikers draagt galactose ook bij aan een verbeterde cellulaire communicatie.

4. Xylose  zit in kelp, frambozen, zwarte bessen, aardbeien en pruimen. In de Aloë vera plant, in de bast van een berkenboom, in berkensap, in peren, guave, echinacea, boswellia, gist, gerst, rogge, psyllium, broccoli, spinazie, erwten, aubergine, sperziebonen, bloemkool en maïs.

shutterstock_165287417                               shutterstock_150540014

 

Xylose heeft evenals verse cocosnoten en koudgeperste cocosboter anti- bacteriële en anti schimmel eigenschappen. Het heeft een positieve invloed op onze darmflora.

Uit Xylose wordt de zoetstof xylitol gemaakt. Het is een goede vervanger voor suiker. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar levert 40% minder calorieën op. Doordat xylitol bij consumptie nauwelijks wordt omgezet in zuur is het minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen zoals sorbitol.

5. Mannose komt uit de Aloë vera plant, peulvruchten, tomaten, shitakes, broccoli, koolsoorten en uit fruit zoals appels, sinaasappels, perziken, ananas en bessen, zoals cranberry‘s, bosbessen, blauwe, zwarte en rode bessen en kruis-en veenbessen.

shutterstock_243515935                                  shutterstock_164157005

Mannose verhoogt de weerstand tegen virussen, ongewenste bacterien en schimmels. D-Mannose kan worden ingezet specifiek bij door E. coli veroorzaakte blaasontsteking (80-90% van de gevallen). Men heeft dit eind jaren ‘80 van de twintigste eeuw ontdekt. Mannose stimuleert het immuunsysteem en heeft invloed op de samenstelling en werking van onze darmflora en daarmee op onze spijsverteringsorganen. Het werkt ontstekingsremmend en tevens als een anti-histamine.

shitake6. Glucosamine (N-acetylglucosamine) is te vinden in haaienkraakbeen, de buitenste schaal van schaaldieren en runderbotten waarvan we soep trekken. Ook is het te vinden in de shitakes, garnalen, wormen en de chitine van insecten.

N-acetyl glucosamine beschermt het slijmvlies van de maag en darmen en zorgt voor de opbouw van een goede darmflora en opbouw van de weefsels. Het is goed voor de slijmvliezen en ondersteunt de beweeglijkheid van kraakbeen, botten, gewrichten en tussenwervels.

7. Galactosamine (N-Acetyl galactosamine) vind je onder shutterstock_170591474andere in runderbotten waarvan we soep trekken, rode algen zoals nori, shiitake en haaienkraakbeen, agar agar en siaalzuur (in melkwei). Het versterkt de darmflora en ondersteunt de celcommunicatie.

8.Neuraminezuur (N-acetyl-neuraminezuur of sijaalzuur) vind je in eieren, melk, wei proteïne en rauwe melk. shutterstock_163695038Het is met name belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de leer-processen. Daarnaast is het een krachtige immuun-modulator die bacteriën en virussen tegenhoudt  door positieve invloed uit te oefenen op de slijmvliezen. De weerstand tegen schimmels en bacteriën wordt hierdoor verhoogd.

 

 

 

Arabinogalactan is gebonden aan een eiwit en is daardoor een glycoproteïne. 

shutterstock_217494496

We komen het tegen in cocosnoten, cocosrasp, curcuma, de bast van lariksboom, salie, wortelen, tomaten, zwarte bonen en peren. Verder in arabisch gom. Het activeert de lymfocyten, oftewel witte bloedcellen, en heeft daardoor een positief effect op ons immuunsysteem. Het remt de werking van lectines. Dat zijn plantaardige eiwitten die bij het zich binden aan eiwitten de darmwand kunnen beschadigen en allergieën, slijmvliesontstekingen en auto-immuunziekten veroorzaken.

shutterstock_199746590

Is het lichaam in staat zelf de acht essentiële suikers te produceren?

Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’. Essentiële suikers zouden uit onze voeding kunnen worden gehaald, de vraag is alleen of deze nog voldoende in onze huidige voeding aanwezig zijn. In principe kunnen we de acht suikers zelf produceren. Maar de lever moet 37 enzymatische stappen zetten om van twee suikers, met name glucose en galactose, de fucose te maken. In geval van nood kan het lichaam het zelf aanmaken, maar niet iedereen beschikt nog over voldoende enzymen hiervoor. Ook zijn niet alle specifieke vitamines nog beschikbaar voor deze omzetting. Het vraagt veel energie van de lever die vaak al uitgeput is van de vele afvalstoffen die het dagelijks moet verwerken. Om onze lever te ontlasten en een handje te helpen moeten we de glyconutriënten via onze voeding binnen zien te krijgen.

Zijn er nog wel voldoende voedingsstoffen in onze dagelijkse kost aanwezig om alles wat we nodig hebben binnen te krijgen?

Vele onderzoeken wijzen uit dat de huidige voedingswaarde van groenten en fruit meer dan 50 % is gedaald vergeleken met die in de jaren ‘50.

 • Onze cellen hebben niet alleen glyco-nutriënten nodig
 • Maar ook nog 26 soorten vitaminen
 • 72 verschillende mineralen
 • Omega 3-6-en 9 vetzuren
 • Aminozuren

Het blijkt dat we nu 65 keer zoveel spinazie naar binnen moeten krijgen om aan dezelfde hoeveelheid voedingstoffen te komen als in de jaren na de oorlog. Dit is niet zo vreemd als we bedenken hoeveel er in ongunstige zin is veranderd in de landbouw en de voedingsindustrie:

 • de toename van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en geneesmiddelen.
 • de snellere landbouwproductie: snelle manieren van verbouwen en oogsten waardoor er geen natuurlijke rijping  plaatsvindt en de bodem zo uitgeput raakt dat het geen voedingswaarde meer kan genereren.
 • de toename van geïmporteerde groente en fruit, waardoor we onrijp geplukt voedsel krijgen, om nog maar niet te spreken over wat er in de tussentijd mee gebeurt.
 • de hoeveelheid suikers die we hierdoor tekort komen, immers het is de zon die ervoor zorgt dat de suikers zich optimaal kunnen ontwikkelen.
 • De toename van kant en klare maaltijden vol verzadigde vetten, suiker en zout.
 • De toename van e-nummers, kleur-en smaakstoffen.
 • De onnatuurlijke synthetische vitaminen en mineralen die worden toegevoegd aan voedsel en voeding supplementen.
 • Het verloren gaan van onze oorspronkelijke seizoen- gebonden voeding .
 • De ongezonde ons wezensvreemde processen waaraan de meeste mensen hun lichaam blootstellen door het voedsel dat ze eten.

Hoe aten we vroeger en waarom is dat nog steeds voor ons het beste?

Als we kijken naar hoe de mensen aten in de paleolithische tijd tot 10.000 jaar geleden is er nogal wat veranderd. Ze aten toen nog puur uit de natuur omdat er niet meer voorhanden was. Af en toe aten ze vlees en vis, insecten, schaal-en schelpdieren, eieren, noten, zaden, groenten, fruit, en talloze soorten medicinale kruiden en paddestoelen zoals de natuur die hun gaf. Dit is nu nog steeds de beste voeding voor ons.

Onze cellen zijn namelijk nog bijna op dezelfde wijze geprogrammeerd als in de paleolitische tijd. Onze cellen veranderen maar een half procent per miljoen jaar. Vandaar de opkomst van het paleolitisch eten en de rawfood beweging. Al het nieuwe voedsel dat nu geproduceerd wordt is voor onze cellen niet lichaamseigen en belastend voor onze algehele gezondheid.

Voeding en fysieke degeneratie staan met elkaar in verband. Dr.Weston A. Price verrichtte wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van veertien natuurvolken over de hele wereld. Hij legde zijn reisverslagen en onderzoeksresultaten vast in een boek, Voeding en Fysieke Degeneratie dat in 1939 voor het eerst verscheen en tot op de dag van vandaag nog steeds in herdruk na herdruk verschijnt. Niet voor niets wordt er steeds meer gesproken over de degeneratie van onze cellen en onze gezondheid. De voorspellingen zijn dan ook dat de kinderen van nu niet meer zo oud worden als hun grootouders.

 • Time 2008 schrijft dat ondanks de medische ontwikkelingen de Amerikanen minder gezond zijn dan vroeger en dat de volgende generatie nog minder gezond zal zijn.
 • Het New England journal of medicine 2005 beweert dat nu voor het eerst de levensverwachting van onze kinderen niet meer stijgt maar aan het dalen is.
 • In het Journal of medical association 2002 staat dat de meeste mensen niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen via hun voeding en dat het tijd wordt om deze aan te vullen met vitaminen en mineralen.
 • De European Journal of Clinical Nutrition 2011 vermeldt dat de wetenschap heeft aangetoond dat het innemen van essentiële suikers aanzienlijke wijzigingen zonder bijwerkingen in de suikerstructuren op het celoppervlak kan bewerkstelligen. Deze suikerstructuren verbeteren de onderlinge communicatie tussen de cellen en hebben een groot positief effect op onze gezondheid.

Schermafbeelding 2014-03-12 om 22.54.20 kopie

De ontdekking van de glyco-nutriënten zorgt voor een van de belangrijkste doorbraken in de medische wetenschap van de 21ste eeuw.

 • In 1990 benoemde de universiteit van Oxford de glyco-biologie als de snelst groeiende wetenschap in de medische wereld. Deze nieuwe wetenschap onderzoekt de biologie van suikerketens en openbaart een gezondheidsrevolutie die gebaseerd is op de acht essentiële suikers.
 • In 1999 ontving dr. G Blobel de nobelprijs voor de fysiologie van de geneeskunde voor zijn ontdekking van de signaalpeptide, de hechting van een suiker aan een eiwit.
 • In 2003 noemde Het Massachusetts Institute of Technology de Glycobiology als een van de opkomende technologieën die de wereld zal veranderen.
 • In 2012 kwam The National Academy of Sciences met de uitspraak dat elke cel bedekt is met een laag suikers en dat deze suikers een belangrijke rol spelen in bijna elk biologisch proces. In een gepubliceerd  rapport “Transforming Glyco Science: A Roadmap For The Future” wordt het grote belang toegelicht van de Glycoscience: welke centrale rol de glyco-nutriënten onder andere spelen in velerlei biologische processen binnen de medische wereld.
 • Inmiddels worden er meer dan twintigduizend onderzoeken per jaar uitgevoerd naar nieuwe suiker-eiwit structuren. Op basis hiervan worden ook nieuwe geneesmiddelen en vaccins ontwikkeld. Bijvoorbeeld een vaccin tegen malaria.

Samenvatting

De acht essentiële suikers zijn de missing link in onze voeding en spelen een vitale rol in onze gezondheid en in de vernieuwing van de medische biologie. Belangrijke eigenschappen zijn:

 • Zorgen voor een optimale cel-tot-cel communicatie en regeneratie.
 • Beschermen de cellen tegen indringers als schimmels, parasieten, bacteriën en virussen en houden deze vast totdat de immuun T killers deze verwijderen.
 • Repareren schades die de cellen hebben opgelopen.
 • Versterken het immuunsysteem, de hormoonwerking en hebben een positieve invloed op stemmingswisselingen.
 • Functioneren als een prebiotica en ondersteunen de spijsvertering en ontgifting.
 • Stimuleren de hersenstofwisseling, verbeteren je geheugen en concentratie.
 • Dragen zorg voor celreplicatie, structurele stabiliteit van de cellen en versteviging van onze (bind)weefsels en weefselherstel.
 • Zorgen voor een betere zenuwgeleiding, neurotransmissie.
 • Verbeteren sportprestaties; uithoudingsvermogen, beter herstel na inspanning, trauma.
 • Spelen een hoofdrol in de vruchtbaarheid, voor de embryonale ontwikkeling en ze zijn betrokken bij alle hormoonactiviteiten.

Het Hippocrates Health Institute in Florida van Brian Clement gebruikt deze met veel succes: http://www.hippocratesinst.org/nutrition/sugars-that-heal  health Institute

Tot slot

Eet zoveel mogelijk voeding dat essentiële suikers bevat. Wees lief voor je cellen door ze dagelijks wat extra van alle bovengenoemde suikers te geven. Kies voor een 100% natuurlijk supplement dat al deze suikers bevat en ontdek zelf wat het voor jouw cellen doet.

Wil je graag meer informatie of persoonlijk advies over het gebruik van Glyconutriënten laat dan een bericht achter op het contactformulier of kom naar  DE LEZING die ik hierover geef in Amsterdam.

 

Bronvermelding:

–The Journal of Nutrition  Recent Advances on Structure, Metabolism, and

Function of Human Milk Oligosaccharides Lars Bode

–Publication of research results of The Complex Carbohydrate Research

Center, Athens, GA.

–Aloes: The genus Aloe, Tom Reynolds, CCRC Press,

–Larch Arabinogalactan: Clinical relevance of a novel immune-enhancing

polysaccharide, Alternative Medicine Review, 1999, 4 (2):

96-103

–Sulfated fucans, fresh perspectives: structures, functions, and biological

properties of sulfated fucans and an overview of enzymes active toward this

class of polysaccharide,  Berteau O., Mulloy B., Glycobiology 2003, 13 (6):

29R-40R

–Medicinal Plants of the World: chemical constituents, traditional and modern

medicinal uses, 2nd edition, Ivan A. Ross, Humana  Press Inc., 2003

–European Journal of Clinical Nutrition (2011) 65, 648–656  (Attribution-

NonCommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.

To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-

nc-nd/3.0/

–Publication of the Committee on Assessing the Importance and Impact

of Glycomics and Glycosciences: David Walt (Chair), Tufts University;

Kiyoko F. Aoki-Kinoshita, Soka University, Japan; Brad Bendiak, University

of Colorado, Denver;

Carolyn R. Bertozzi, University of California, Berkeley; Geert-Jan Boons,

Complex Carbohydrate Research Center, University of Georgia; Alan Darvill,

Complex Carbohydrate Research Center, University of Georgia; Gerald Hart,

Johns Hopkins University, School of Medicine; Laura L. Kiessling, University

of Wisconsin, Madison; John Lowe, Genentech, Inc.; Robert Moon, Forest

Products Laboratory, U.S. Forest

— Miracle sugars, the new missing nutrients Rita Elkins

–.Chun H, Shin DH, Hong BS, et al. Biochemical properties of polysaccharides

from black pepper. Biol Pharm Bull. 2002;25 (9):203-208.

–Crociani F, Alessandrini A, Mucci MM, et al. Degradation of complex

carbohydrates by Bifidobacterium spp. Int J Food Microbiol.

994;24 (-2):99-20.

–Kim LS, Waters RF, Burkholder PM. Immunological activity of larch

arabinogalactan and Echinacea: a preliminary, randomized, double-blind,

placebo-controlled trial. Altern Med Rev. 2002;7 (2):38-49.

–Salyers AA, Arthur R, Kuritza A. Digestion of larch arabinogalactan by a

strain of human colonic Bacteroides growing in continuous culture. J Agric

  Food Chem. 98;29 (3):475-480.

–Robinson RR, Feirtag J, Slavin JL. Effects of dietary arabinogalactan on

gastrointestinal and blood parameters in healthy human subjects. J Am. Coll.

  Nutr. 200;20 (4):279-285.

–Englyst HN, Hay S, Macfarlane GT. Polysaccharide breakdown by mixed

populations of human faecal bacteria. FEMS Microbiol Ecol. 987;95:63-7.

Comment Section

0 reacties op “Een revolutionaire ontdekking en doorbraak voor onze gezondheid

Plaats een reactie