Broodbuik

Tarwe verslaving – de nieuwe volksziekte

“Gluten uit tarwe zijn de grootste boosdoener van vele fysieke en psychische klachten”

 Je dagelijkse boterham brengt meer schade dan je zou denken. Door al het hybridiseren van de tarwe om de wereldproductie te verhogen is ons eeuwenoude gezonde tarwe niet meer oorspronkelijk en een gevaar voor onze gezondheid geworden. 

Klik op het boek om dit direct te bestellen. Een mooi onderbouwd verhaal van William Davis waarin hij fantastisch weet uit te leggen wat de gevaren zijn van het eten van tarwe en gluten, plus goeie alternatieven voor wat je dan kan eten en hoe je dat zelf kan klaar maken. Niet dat ik achter al zijn recepten kan staan gezien mijn visie op eten, maar je kan er heel goed mee aan de slag en genoeg receptuur om ook werkelijk smakelijk glutenvrij te eten.

Vanaf 1992 vertel ik dit tegen iedereen die ik maar tegen kom om ze hierop te attenderen. Inmiddels dacht ik dat het tot veel meer mensen was doorgedrongen, maar tot mijn verbazing zie ik tal van gezondheidswebsites nog steeds deze oorspronkelijk gezonde graan promoten als een gezond onderdeel voor je dagelijkse voedingspatroon en zelfs tot oplossing voor datgene wat het juist veroorzaakt, nl visceraal vet, diabetes en overgewicht.

Zelfs mijn klanten aan wie ik het herhaaldelijk vertel en ook negatief testen op gluten, willen er niet helemaal aan. Triomfantelijk zie ik ze nog steeds binnen komen happend aan een knapperig broodje gezond, enigszins uitgeput neerploffend op de bank. Maar hun vermoeidheid, onrust, darmproblemen, lage rugpijn, stress en concentratie problemen hebben altijd een andere reden verzekeren zij mij. Met andere woorden begin er nu niet weer over Helen. Ongeloof en onwil om alles nu daarop te gooien, dat begrijp ik zelf ook wel. Want waarom zou deze eeuwenoude volksvoeding nu opeens ongezond zijn of erger nog zelfs je gezondheid de vernieling in helpen?

Wel laat ik je uit de droom helpen, tarwe is altijd al problematisch geweest voor meer mensen om goed te kunnen verteren volgens verslagen al 100 jaar v.C. Nog steeds vinden velen de gluten-allergie of gevoeligheid een doorgeschoten verhaal en zelfs trendwatchers voorspellen ons dat de gluten hype in 2016 van tafel wordt geveegd. Maar het heeft niets te doen met interessant willen doen of het veinzen van hoogsensitiviteit.

Sinds de fundamentele veranderingen van de tarwe en spelt sinds de jaren 60 door de stuntelige genetische aanpassingen, is het effect hiervan op onze algehele gezondheid zo schrikbarend, dat het bijna niet te geloven valt dat het echt zo is.

Als gevolg van duizenden door genetici uitgevoerde hybridisaties van herhaald kweken om de tarwe resistent te maken tegen schimmels en andere plagen, lukte het ze om met hun uitgevonden technieken de oogsten te vertienvoudigen.

Hierdoor werd deze nieuwe semi dwergtarwe van 50-60 cm hoog zeer gauw wereldwijd populair. De effecten die deze gen veranderingen van de tarwe hebben op mensen zijn nooit getest en deze genetische en biochemische veranderde tarwe is gewoonweg via de achterdeur je voeding binnen gekomen. Het staat nergens op vermeld.

Inmiddels is het spelt wat de tarwe domineert en waarop de genetici nu alle aandacht op richten omdat deze graansoort zich beter leent voor genetische veranderingen. Dus pas ook op met het eten van spelt, want ook dat heeft niets meer te maken met de spelt uit de middeleeuwen of die uit de 19de eeuw.

Voedingscentrum
Ons voedingscentrum beweert nog steeds dat de vezels van volkoren granen noodzakelijk zijn voor je  gezondheid en goede stoelgang. Iedereen denkt daarom dat met name volkoren producten gezond zijn als zij de voedselpiramide zien die zij weergeven. Maar is dat werkelijk zo? In zijn eerste boek zet William Davis grandioos uiteen hoe achterhaald dit is. Klik op het boek als je het direct wilt bestellen.

Tarwe wordt gesubsidieerd en is een goedkope fantastische basis voor alle bewerkte voedingsmiddelen. Zelfs in drop en ham zit tarwe verwerkt. Producten waarvan je het nooit zou verwachten. Waarom wordt dit stilzwijgend al sinds de jaren 60 gedaan? Gaat het hier nog om onze gezondheid of is het puur een geldkwestie?

Dat antwoord laat ik graag aan jou over. Belangrijk om te weten is, dat door alle nieuwe voedingstechnieken men een nieuw soort eiwit heeft ontwikkelt in de tarwe die verslavend werkt en eetlust bevorderend is. Kassa voor de voedingsindustrie, detailhandel en big pharma.

Gliadine

Gliadine heet dit nieuwe eiwit en zorgt ervoor dat je steeds meer trek hebt in iets van tarwe zonder dat je er erg in hebt: broodje gezond, lekker stukje stokbrood, croissant, muffin, bagel, stukje pizza , bordje pasta, bij de thee en koffie misschien ook nog iets van koekjes of gebak. Kortom de hele dag door krijg je deze verziekte tarwe binnen en je lichaam kan er niet mee omgaan waardoor je klachten krijgt.

Kortom met een groot woord durf ik mede namens William Davis, cardioloog en schrijver van het broodbuik boek en kookboek, te beweren dat de hedendaagse tarwe tegenwoordig verslavend en schadelijk is voor je algehele gezondheid.

Gliadine zorgt ervoor dat je darmen ga
an doorlekken en dat zij tevens kruisreacties kunnen uitlokken met andere eiwitten in je lichaam waardoor je immuunsysteem afwijkende reacties kan gaan vertonen. Hierdoor worden potentieel inflammatoire en immuunreacties op andere lichaamseigen eiwitten uitgelokt. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden op je zenuwstelsel en je darmen.

Door de hybridisatie van de tarwe is binnen de gliadine ook de aminozuursequentie Glia-a9 toegenomen die weer de ziekte coeliakie, de vernieling van je darmen door de gluten gliadine van tarwe, bewerkstelligen. Niet toevallig dat het aantal gevallen van coeliakie na de tweede wereldoorlog verviervoudigt is.

Gliadine kan makkelijk de bloed hersenbarrière passeren waardoor zij zich kunnen binden aan de opiaatreceptoren in je hersenen. Deze receptoren zorgen ervoor dat je weer opgeladen wordt alleen niet zoals met heroïne en morfine maar ze zorgen er wel voor dat je eetlust toeneemt en daarmee dus ook je calorie inname. Tarwe is hierdoor de grootste calorie stimulator geworden. Bedenk maar eens zelf hoeveel tarwe jij dagelijks tot je neemt.

Visceraal vet
Wist jij dat de inname van tarwe je per dag sowieso 440 extra aan calorieën oplevert? Dit betekent per jaar een toename van gewicht van 20 kilo waardoor je ook teveel visceraal vet tussen je organen krijgt. Visceraal vet in je buik is noodzakelijk voor de bescherming van je kwetsbare organen, waardoor je buik wel tegen een stootje kan. Maar door een teveel van dit soort vet komen je organen in de verdrukking waardoor deze niet meer goed hun functie kunnen uitoefenen en je klachten kan krijgen als kortademigheid, gevoel van lusteloosheid, een drukkend gevoel in je buik, maag of hartstreek.

Tegelijkertijd heeft men juist de essentiele vetten nodig voor een goede stofwisseling en de opname van bepaalde vitaminen en productie van celmembranen en hormonen. Maar een vervette lever is niet in staat je lichaam goed te ontgiften en de dagelijkse toevoer van vetten goed te verteren. Hierdoor gaat je lever teveel LDL cholesterol produceren. Dit kan leiden tot verharde aderen en hart- en vaatziekten. Op den duur verhard het weefsel van je lever wat tot ontsteking van je lever kan leiden. Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Deze vergroten de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol. 

Kortom het dagelijks consumeren van tarwe stimuleert de aanmaak van visceraal vet. Dit geldt niet alleen voor de wit meel producten maar ook voor de volkoren producten waar je waarschijnlijk al vele jaren meer voor betaald, denkende dat je gezond bezig was. Wat blijkt als je de tarwe laat staan en niet vervangt door de glutenvrije producten dat je dan binnen een half jaar ruim 10 kilo afvalt? 

Suikerspiegel

Tarwe verhoogt je suikerspiegel al na het eten van 2 bruine boterhammen nog meer dan wanneer je bijvoorbeeld een snicker tussendoor neemt. Als gevolg van een te hoge suikerspiegel stijgt ook het hormoon insulinen. Door de aanmaak van giftige stoffen, kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Je lichaamscellen kunnen zelfs insulineresistent worden. Insuline is een hormoon dat door je alvleesklier wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat glucose opgenomen kan worden in je cellen. Opname van glucose is noodzakelijke brandstof voor je hersenen en energie huishouding.

Insulineresistentie betekent dat de spieren en de levercellen van je lichaam niet adequaat reageren op normale insulineniveaus, het hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt en dat ervoor zorgt dat glucose in de lichaamscellen worden opgenomen . Hierdoor stijgt de glucosespiegel in het bloed, en neemt het risico op diabetes toe.

Een verleidende valkuil is de glutenvrije markt die aan het opkomen is. Deze producten zijn echt niet goed voor je suikerspiegel. Glutenvrije producten gemaakt van het zetmeel van aardappelen, mais, tapioca en mais bevatten nog meer slechte koolhydraten die je suikerspiegel aanzienlijk laat stijgen na consumptie hiervan.

Persoonlijke noot

Gelukkig krijg ik steeds meer medestanders om mij heen en ben ik blij met de vertaling van de boeken van Davis William. Deze cardioloog legt je haarfijn uit dat onze broodbuik een bron is voor allerlei soorten klachten die we nu steeds meer wereldwijd in onze westerse cultuur tegenkomen. wat lijnrecht staat tegenover het advies van de Amerikaanse cardioloog William Davis. Ik ga hem natuurlijk niet letterlijk overnemen hier, maar raad je wel aan dit boek aan te schaffen want het is echt een Must Have voor nu en voor later. Voor jezelf en je kinderen. Deze kennis zal je motiveren en helpen om het roer om te gooien van onze eeuwenoude tarwe traditie naar gezonde alternatieven.

Werkelijk je mist niets. Maar je moet waarschijnlijk wel eerst afkicken van je tarwe verslaving. Dit boek en ook het brood kookboek bovenaan in dit blog helpen je daarbij. De beste en goedkoopste investering voor je gezondheid. Een klik op het boek zelf en je kan het direct aanschaffen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen