Page content

Voorkom je suikerhonger met Rainbow Food

Voorkom je suikerhonger met Rainbow Food

Heb jij ook zo vaak zin in tussendoortjes voor extra energie, om beter na te kunnen denken of jezelf rustiger te krijgen? Herken jij suikerhonger?

Wat zit je lichaam toch ingenieus in elkaar om er elke dag weer voor te zorgen dat je de hele dag kan blijven doen wat je allemaal doet. Jouw ingebouwde natuurlijke organische cyclus zorgt ervoor dat jij in balans blijft. Maar dit verandert als je te lang over je grenzen bent gegaan. Dan komt die suikerhonger omhoog, een signaal van je lichaam dat je glucose nodig hebt voor je inspanning.

Neem dan een gezond tussendoortje zodat je niet in het fortuinlijke suiker rad beland, want eenmaal daarin terechtgekomen, blijft deze maar doordraaien en put het je steeds verder uit. Hoe dit in zijn werk gaat kan je hieronder lezen. Maar eerst een overzicht om snel de glycemische index van je dagelijkse groente en fruit te kunnen achterhalen.

Het behouden van een goede suikerbalans is cruciaal voor je gezondheid.

Laag: de meeste soorten groenten, bessen, limoen en citroen, kersen en grapefruit.

Gematigd: bieten, pastinaak, pompoen en koolraap mits allen rauw, wortels, zoete aardappel, erwten, de meeste bessen, pruimen, granaatappels, appels, peren, perzik, sinaasappels.

Hoog: gedroogd fruit, aardappelen, gekookte bieten, pastinaak, pompoen en koolraap, dadels, meloenen, abrikozen, kiwi’s, mango, ananas, papaya, banaan, druiven, rozijnen en vijgen.

Ontbijt: Neem geen hoog glycemische fruit smoothie op nuchtere maag, maar kies liever voor een combinatie van de lage eventueel met iets uit de gematigde versie, om je suikerspiegel niet te sterk te belasten. Maak je eigen vruchtensappen, want die uit de winkel zijn vaak gepasteuriseerd, waardoor het vitaminen en mineralen gehalte verloren is gegaan. Ik noem het kunstmatige vruchtensappen. Ze bevatten te veel suiker of fructose en conserveermiddelen om ervoor te zorgen dat ze langer goed blijven. Door de vezels van vers fruit en groente neemt je lichaam langzamer de suikers op wat beter is natuurlijk voor het behoud van een gezonde suikerspiegel en sterke alvleesklier/pancreas. In de ochtend beveel ik daarom verse groente sappen aan die je op smaak kan brengen met citroen en eventueel een appel en stuk gemberwortel.

Waarom wil je telkens weer wat eten, wat veroorzaakt nu die onbedwingbare lust aan zoetigheid? Is het gekomen doordat je te vaak iets met suiker neemt of teveel zetmeel eet zoals brood, pasta, aardappelen, chips en dergelijk wat omgezet wordt als suiker in je lichaam? Of is het enkel en eenvoudig te wijten aan stress of een gewoonte waarvan je denkt dat die echt bij jou hoort. In welke vicieuze cirkel kom je terecht als je teveel stress ervaart of teveel suikers dagelijks binnen krijgt? Hoe zijn stress en suiker, oftewel de werking van je bijnieren en pancreas aan elkaar gekoppeld en wat voor effect heeft dat op je suikerspiegel?

Stap voor stap gebeurt er het volgende als je onder stress staat:  Stress maakt je lichaam paraat en dat voelt voor je lichaam als een stand van overleven. Je bijnieren produceren vervolgens de aanmaak van (nor)adrenaline uit het merg van je bijnieren en cortisol uit je bijnierschors. Adrenaline en noradrenaline versnellen je hartslag, je bloedvaten trekken samen zodat zuurstof er sneller doorheen vervoerd kan worden en de suikervoorraad uit o.a. je spieren en lever wordt vrijgemaakt zodat een hogere verbranding in je cellen kan plaatsvinden, zodat je in een goede staat van paraatheid bent om te vechten of te vluchten of om een topprestatie te kunnen verrichten. Vervolgens is insuline nodig om de glucose te kunnen verbranden. De stresscyclus-overleven-adrenaline-noradrenaline-cortisol-glucose-insuline.

Glucose:  Glucose is een belangrijke brandstof voor meer energie en wordt in de vorm van glycogeen in je spieren en lever opgeslagen waardoor je altijd een voorraad hiervan hebt. Glucose geeft niet alleen  extra brandstof maar is ook de belangrijkste voedingsstof voor je hersenen en van belang voor al je cellen.  In mijn blog over gezonde suikers kan je hierover meer lezen. Cortisol, het belangrijkste stresshormoon, maakt glucose vrij uit je eiwitten voorraad. Dat gebeurt bij elke inspanning, of het nu mentaal of fysiek is. Hoe meer je onder druk staat des te meer glucose er in je bloed terecht komt. Aanhoudende stress zorgt er zelfs voor dat je suikerspiegel uit balans raakt.

Insuline: Om de glucose op te kunnen nemen in je cellen en deze te verbranden heb je het hormoon insuline nodig. Bij de stijging van glucose in je bloed gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Het is je alvleesklier/pancreas die ervoor zorgt dat er voldoende insuline wordt geproduceerd om de hoeveelheid glucose in je bloed in balans te houden.

Bij teveel stress raken je bijnieren overprikkeld doordat zij in een reflex adrenaline en cortisol produceren ook al geef je daar geen gehoor aan. De constante staat van paraatheid maakt dat je voortdurend behoefte hebt aan glucose om je lichaam van brandstof te voorzien. Hierdoor ga je steeds vaker en eten. Je pancreas die voor de productie van enzymen zorgt om je voedsel af te breken en ervoor zorgt dat het voldoende insuline af kan blijven geven om je suikerspiegel na je eten omlaag te krijgen, raakt nu overprikkeld door de constante paraatheid waarin het moet zijn om dit werk uit te kunnen blijven voeren.

Suikerhonger: Omdat het meer energie vraagt van je lichaam om suiker vrij te maken uit je glycogeen voorraadkast (lever & spieren) dan suiker die rechtstreeks via je spijsvertering komt, krijg je trek in iets. Wat pak je dan wat voorradig is om snel weer wat energie te krijgen. Meestal bestaat dit niet uit een gezond tussendoortje wat je langdurig energie geeft, maar uit iets met suiker, snelle zetmeel tussendoortjes of verkeerd samengestelde voeding, koolhydraten met eiwitten. Dit alles leidt op den duur tot een verstoring van je spijsvertering. Je pancreas maakt vervolgens overuren doordat je te veel snelle suikers eet die snel in je bloed worden opgenomen en ook weer snel verbranden. Door de suikerpieken die hierdoor ontstaan zal je suikerspiegel snel dalen en vaak te laag dalen waardoor je weer een hongergevoel krijgt. En dan begint het weer van voren af aan en je pancreas zal weer insuline moeten produceren. 

Deze aanhoudende suikerhonger houdt je dus op deze manier in stand door elke keer toe te geven aan je dwang tot eten en dan ook nog vaak in de vorm van snoep, chocolade en snelle koolhydraten. Je verergert zelfs hiermee de vicieuze cirkel waar je juist uit wilt komen. Want je blijvende drang naar zoetigheid, iets willen eten, is een teken dat je suikerspiegel uit balans is en door daar aan toe te blijven geven werk je dus mee aan deze disbalans en wordt je gestrest van je eigen voedingspatroon.

Stressstand van overleven, adrenaline en cortisol, behoefte aan suiker/glucose, toevoer extra insuline, snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel, stress, adrenaline-cortisol, suikerbehoefte.

Deze vicieuze cirkel is slopend voor je gehele organisme, waardoor ook je mentale prestaties onder extra druk komt te staan. Op den duur blijf je last houden van een te lage suikerspiegel als gevolg van dat je pancreas overprikkeld is. Dan heb je hypoglycaemie en reken maar dat je daar moe van wordt en effect heeft op je mentale prestatievermogens.

Doorbreek je suikerhonger: Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om ongezonde koolhydraten uit zetmeel en suiker te vervangen door koolhydraten, zetmeel en suiker die in verse groente en fruit zitten. Eet enkel nog de langzame suikers door de geraffineerde suikers, fastfood en processed food, tarwe en melk te vervangen door groente, fruit, noten en zaden, ook wel rainbow food genoemd. Probeer ook minder vaak te eten en zoek naar de gezonde suikers die je constante drang naar suiker opheffen en je pancreas herstellen.

shutterstock_248901100

Om je te helpen bij de eerste stappen die je zelf kan nemen heb ik de glycemische index voor je op een rijtje gezet zodat je weet waarmee je rekening kan houden. Speel er een beetje mee en mix niet teveel hoge index levels door elkaar, maar kijk eens naar de glucose waarden van de kleurencombinaties die je maakt. De meeste rauwe groentes en bessen hebben een lage glycemische index en deze kan je dus naar hartelust eten.

Stressmanagement: Verder is het daarnaast van belang dat je zelf wat aan je stress  gaat doen, want het ene houdt het andere in stand. Het is nooit de voeding alleen die ervoor zorgt in welk staat je lichaam zich bevindt. Geestelijke druk of spanning maakt dat je meer en anders gaat eten en dit heeft weer zijn fysieke uitwerking en vice versa.

Voor meer informatie en ondersteuning hierbij neem dan contact mij op.