Een revolutionaire ontdekking en doorbraak voor onze gezondheid
Elke dag maakt je lichaam 150-500 biljoen nieuwe cellen aan. D.m.v. cellulaire communicatie nemen zij alles actief in zich op, verteren dit en handhaven de coördinatie van alle fysiologische systemen. Denk hierbij aan de ademhaling, spijsvertering, uitscheiding, beweeglijkheid enzovoort. De kwaliteit van jouw cellen is dus van vitaal belang voor je algehele gezondheid en welbevinden. Tot voor kort werd er gedacht dat alleen de eiwitten (proteïnen) hier verantwoordelijk voor waren. Echter is er uit recent onderzoek gebleken dat deze verantwoordelijkheid bij de glyco-nutriënten ligt. Deze suikers blijken dé essentiële basale elementen te zijn van onze cellen en zijn daarom onontbeerlijk voor een optimale gezondheid op celniveau.
Een revolutionaire ontdekking en doorbraak voor onze gezondheid
Inmiddels zijn er ook in Nederland – en daarbuiten – verscheidene wetenschappelijke onderzoeksgroepen aan de slag met de glyco-biologie. Oftewel de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de biosynthese en de biologie van glycanen (ook wel suikerketens of koolhydraten genoemd). Deze groepen bevestigen dat de glyco-nutriënten ofwel suikers niet enkel als energiebron fungeren. Maar dat zij verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van een goede onderlinge celcommunicatie. Waardoor jouw lichaam schadelijke indringers kan afweren en zodat jij adequaat kan reageren op prikkels uit de omgeving. Ook hebben ze gevonden dat ze de verschillen bepalen tussen de bloedgroepen O, A, B en AB.
De cellulaire theorie van aantrekkingskracht
Hoe werkt dat dan in je lichaam? Zie je lichaam als een biologische computer die uit 60 triljoen cellen bestaat die voortdurend informatie uitzenden en ontvangen. Ze lezen en reageren op alles wat er in je omgaat. Ook slaan ze dit allemaal op. Vervolgens worden al die prikkels gecoördineerd. Ze modelleren zich dan zodanig dat ze uitzenden en uitstralen wat er binnenin je gebeurt. Dus alles wat je denkt, al je gemoedstoestanden, alles wat je voelt in je lichaam, wat je allemaal wilt; je cellen registreren het en gaan tot actie over. De buitenwereld resoneert erop en reflecteert dit weer aan jou. Het is dit cellulaire proces dat ervoor zorgt dat je precies datgene aantrekt wat je vaak onbewust uitzendt. Dus hoe meer je je bewust bent van de programmering van je cellen, hoe makkelijker het wordt om datgene wat je wil aan te trekken en zich te laten manifesteren.
Noodzakelijke ingrediënten om te manifesteren vanuit celniveau
Om dit communicatiesysteem perfect te laten functioneren zijn we afhankelijk van de juiste bouwstenen voor onze cellen. Dit zijn proteïnen (eiwitten) en polysachariden oftewel gezonde suikers. Van de meer dan 200 suikers die de natuur ons hiervan schenkt, blijken acht suikers de noodzakelijke bouwstenen te leveren voor onze lichaamsfuncties en de cellulaire communicatie in onze organen. Het mooie is dat moeder natuur ervoor heeft gezorgd dat we bij de start van ons leven al alle essentiële voedingsstoffen meekrijgen. Namelijk via demoedermelk die het vrouwelijk lichaam produceert nadat haar kind is geboren. Deze melk bevat de juiste combinatie proteïnen en de 5 noodzakelijke
Maar wat zijn glyco-nutriënten en wat doen ze nu precies?
Het woord glyco-nutriënt is afgeleid van het Griekse woord glykos dat suiker of zoetheid betekent. Echter gaat het hier niet over kristalsuiker of sucrose, maar over enkelvoudige suikers – ook wel monosachariden genoemd. Dit zijn de bouwstenen voor de glyco proteïnen, maar ook voor polysachariden en glycolipiden. Deze vormen samen een mantel rondom de celwand. Dit doen ze door zich te binden aan de eiwitten in de cellen waardoor de suiker-eiwit structuren oftewel de glycoproteïnen worden gevormd. Als je met een microscoop kijkt naar de groei hiervan, ziet het eruit als een woud van bewegende en trillende voelsprieten. Het zijn deze voelsprieten die de cel-communicatie onderling bewerkstelligen waardoor bijvoorbeeld de T-killer cellen – de managers van het immuunsysteem – weten bij welke cel(len) ze virussen e.d. moeten verwijderen. Ook zorgen ze ervoor dat cellen op de juiste wijze zichzelf kunnen dupliceren, aansturen, en aangestuurd kunnen worden.
Indien de ‘suikerwand’ van je cellen niet optimaal is, komt er een storing in dit communicatienetwerk. Waardoor je cellen niet meer goed kunnen onderscheiden wat wel en wat niet in je lichaam thuishoort. Daar voelen we ons zowel fysiek als mentaal door gestoord. En dat zorgt weer voor verstoring van je innerlijke rust. De glyconutriëten zijn daarom van wezenlijk belang om jouw cellen optimaal beschermd te houden tegen indringers en voor het vitaal houden van immuunsysteem.
Eiwitten vs. Glyco-nutriënten
Eiwitten spelen eveneens een rol in de cel-communicatie, maar het aantal moleculaire boodschappen dat ze kunnen verwerken in vergelijking tot de essentiële suikers is beperkt. Volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijken de suikers de eiwitten hierin in veelvoud te overtreffen. Essentiële suikers zijn namelijk in staat biologische informatie in compactere pakketjes te verwerken. Dit komt doordat monosacharide moleculen (essentiële suikers) zich op veel manieren met elkaar kunnen verbinden. Zo kunnen er van 4 aminozuren (bouwstenen voor het eiwit) maar 24 verschillende combinaties gemaakt worden. Terwijl van 4 essentiële suikers 35560 unieke verbindingen worden gemaakt. De voordelen hiervan zijn dat ze:
- Een goede regulatie van onze lichaamsprocessen bieden waardoor in veranderende omstandigheden ons lichaam toch evenwichtig blijft functioneren en de homeostase stabiel blijft
- Dat wat niet in het lichaam thuishoort opsporen, vernietigen en afvoeren
- Het lichamelijke vermogen effectief ondersteunen om zo oxidatieve schade te neutraliseren zodat het lichaam hiertegen beschermd wordt
- Het immuunsysteem, de afweerreacties en zelfs fertilisatie versterken door de binding aan andere proteïnen – de glycoconjugaten. Bijvoorbeeld de aantrekking tussen een eicel en zaadcel.
Om welke acht glyconutrienten gaat het en in welke voeding zitten deze essentiële suikers?
Het gaat om onderstaande 8 monosachariden, ofwel de enkelvoudige koolhydraten die meteen in de bloedbaan worden opgenomen. Al deze acht suikers dragen bij aan een verbeterde cellulaire communicatie en werken als een pre-biotica voor je verteringssysteem.
1. Glucose
Zit vooral in fruit, maar ook in koud geslingerde honing.
Glucose komt vrij in je lichaam wanneer je koolhydraten eet. Koolhydraten worden namelijk in glucose omgezet tijdens het verteringsproces. In die vorm kunnen ze snel in ons bloed worden opgenomen en door onze weefsels worden verbrand. Bij dit proces komt energie vrij die noodzakelijk is voor onze hersenen, nodig is bij allerlei lichaamsfuncties en kan van pas komen wanneer we snel energie nodig hebben, bijvoorbeeld bij een grote inspanning. Daarom slaat je lichaam glucose soms ook tijdelijk op als glycogeen in de lever en spieren. Neemt niet weg dat we glucose wel met mate tot ons moeten nemen want anders verstoort het de bloedsuikerspiegel en kan het vermoeidheid en overgewicht veroorzaken.
2. Galatose
Meestal afkomstig van lactose: een melksuiker die zich in het lichaam splitst in glucose en galactose onder invloed van lactase. Galactose zorgt dat parasieten minder kans krijgen om binnen te dringen en dat de cellen meer vitaminen en mineralen uit de voeding kunnen opnemen. Ook versterkt het de darmflora en de slijmvliezen. Het bevindt zich vooral in melk en wei maar ook in andere voedingsmiddelen, zoals in pectine van sommige vruchten als zwarte bessen en appels. En in groenten als sperziebonen, snijbonen en tomaten. Ook in noten, vooral hazelnoten en gekiemde zaden, zoals fenegriekzaad.
3. Fucose
Het heeft een ontstekingsremmende functie voor zowel de luchtwegen als allerlei infecties in de darmen en het werkt tumor remmend. Daarbij vertraagt fucose het proces van de ouder wordende huid en verandert de dunne en slapper wordende huid in een dikkere elastischere huid. Onderzoek heeft tevens een verband aangetoond tussen fucose en de verbeterde werking van het lange termijn geheugen.
Aanwezig in bepaalde soorten medicinale paddenstoelen, zoals de Mai take, de Reishi, Cordyceps en Shitake. Maar ook in algen en zeewieren zoals wakame, bruine zeewier, kelp en biergist.
4. Xylose
Xylose heeft evenals verse kokosnoten en koudgeperste kokosboter anti- bacteriële en anti schimmel eigenschappen. Het heeft daarom een positieve invloed op onze darmflora.
Uit Xylose wordt de zoetstof xylitol gemaakt. Het is een goede vervanger voor suiker. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar levert 40% minder calorieën op. Doordat xylitol bij consumptie nauwelijks wordt omgezet in zuur is het ook minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen zoals sorbitol.
Je kan het vinden in kelp, frambozen, zwarte bessen, aardbeien en pruimen. Ook in de Aloë Vera plant, in de bast van een berkenboom, in berken sap, in peren, guave, Echinacea, boswellia, gist, gerst, rogge, psyllium, broccoli, spinazie, erwten, aubergine, sperziebonen, bloemkool en maïs.
5. Mannose
Komt ook uit de Aloë Vera plant, maar het zit ook in peulvruchten, tomaten, shitakes, broccoli, koolsoorten en uit fruit zoals appels, sinaasappels, perziken, ananas en bessen, zoals cranberry‘s, bosbessen, blauwe, zwarte en rode bessen en kruis- en veenbessen.
Mannose stimuleert niet alleen het immuunsysteem, maar heeft ook invloed op de samenstelling en werking van onze darmflora en daarmee op onze spijsverteringsorganen. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend, verhoogt de weerstand tegen virussen, ongewenste bacteriën en schimmels en het werkt tevens als een anti-histamine. Zo kan je D-Mannose specifiek bij door E. coli veroorzaakte blaasontsteking (80-90% van de gevallen) inzetten. Men heeft dit eind jaren ‘80 van de twintigste eeuw ontdekt.
6. Glucosamine (N-acetylglucosamine)
N-acetyl glucosamine beschermt het slijmvlies van de maag en darmen. Ook zorgt het voor de opbouw van een goede darmflora en opbouw van de weefsels.
Is te vinden in haaienkraakbeen, de buitenste schaal van schaaldieren en runderbotten waarvan we soep trekken. Ook is het te vinden in de shitakes, garnalen, wormen en de chitine van insecten.
7. Galactosamine (N-Acetyl galactosamine)
Versterkt de darmflora. Je vindt het onder andere in runderbotten waarvan we soep trekken, rode algen zoals nori, shiitake en haaienkraakbeen, agar agar en siaalzuur (in melkwei).
8. Neuraminezuur (N-acetyl-neuraminezuur of sijaalzuur)
Met name belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de leerprocessen. Daarnaast is het een krachtige immuun-modulator die bacteriën en
Arabinogalactan
Naast de 8 noodzakelijke monosachariden bestaan er ook nog suikerproteïnes die gebonden zijn aan een eiwit, waaronder Arabinogalactan. Het activeert de lymfocyten, oftewel witte bloedcellen, en heeft daardoor een positief effect op ons immuunsysteem. Tevens remt het de werking van lectines. Dit zijn plantaardige eiwitten die de darmwand kunnen beschadigen en allergieën, slijmvliesontstekingen en auto-immuunziekten kunnen veroorzaken wanneer ze zich binden aan eiwitten. We komen het tegen in kokosnoten, kokosrasp, kurkuma, de bast van lariksboom, salie, wortelen, tomaten, zwarte bonen en peren. Verder in Arabisch gom.
Is het lichaam in staat zelf de acht essentiële suikers te produceren?
Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’. Ja, essentiële suikers zouden uit onze voeding kunnen worden gehaald. De vraag is alleen of deze nog voldoende in onze huidige voeding aanwezig zijn. Ook kunnen we in principe de acht suikers zelf produceren. Maar de lever moet 37 enzymatische stappen zetten om van twee suikers, met name glucose en galactose, de fucose te maken. Het vraagt dus veel energie van de lever die vaak al uitgeput is van de vele afvalstoffen die het dagelijks moet verwerken. Om onze lever te ontlasten en een handje te helpen, moeten we de glyconutriënten via onze voeding binnen zien te krijgen. In geval van nood kan het lichaam het zelf aanmaken, maar niet iedereen beschikt over voldoende enzymen hiervoor. Daarbij zijn niet alle specifieke vitamines nog beschikbaar voor deze omzetting.
Zijn er nog wel voldoende voedingsstoffen in onze dagelijkse kost aanwezig om alles wat we nodig hebben binnen te krijgen?
Idealiter hebben onze cellen niet alleen glyco-nutriënten nodig, maar ook:
- Nog 26 soorten vitaminen
- 72 verschillende mineralen
- Omega 3-6-en 9 vetzuren
- Aminozuren
Vele onderzoeken wijzen uit dat de huidige voedingswaarde van groenten en fruit met meer dan 50% is gedaald vergeleken met de jaren ‘50. Het blijkt dat we nu 65 keer zoveel spinazie naar binnen moeten krijgen om aan dezelfde hoeveelheid voedingstoffen te komen als in de jaren na de oorlog. Dit is niet zo vreemd als we bedenken hoeveel er in ongunstige zin is veranderd in de landbouw en de voedingsindustrie:
- De toename van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en geneesmiddelen.
- De snellere landbouwproductie: snelle manieren van verbouwen en oogsten waardoor er geen natuurlijke rijping meer plaatsvindt. En de bodem zo uitgeput raakt dat het geen voedingswaarde meer kan genereren.
- De toename van geïmporteerd groente en fruit, vaak onrijp geplukt waardoor we de suikers mislopen. Het is immers de zon die ervoor zorgt dat de suikers zich optimaal kunnen ontwikkelen. Om nog maar te zwijgen over wat er in de tussentijd mee gebeurt.
- De toename van kant en klare maaltijden vol verzadigde vetten, suiker en zout.
- De toename van e-nummers, kleur- en smaakstoffen.
- De onnatuurlijke synthetische vitaminen en mineralen die worden toegevoegd aan voedsel en voedingssupplementen.
- Het verloren gaan van onze oorspronkelijke seizoensgebonden voeding.
- De ongezonde en voor ons lichaam vreemde processen waaraan de meeste mensen hun lichaam blootstellen door het voedsel dat ze eten.
Hoe aten we vroeger en waarom is dat nog steeds voor ons het beste?
Als we kijken naar hoe de mensen aten in de paleolithische tijd tot 10.000 jaar geleden, is er nogal wat veranderd. Ze aten toen nog puur uit de natuur omdat er gewoonweg niet meer voorhanden was. Af en toe aten ze vlees en vis, insecten, schaal-en schelpdieren, eieren, noten, zaden, groenten, fruit, en talloze soorten medicinale kruiden en paddenstoelen. Dit is nu nog steeds de beste voeding voor ons. Dit heeft er mee te maken dat onze cellen maar een half procent per miljoen jaar veranderen. Ze zijn dus eigenlijk nog net zo geprogrammeerd als in de paleolithische tijd. Vandaar de opkomst van het paleolithisch eten en de rawfood beweging. Al het nieuwe voedsel dat nu geproduceerd wordt, is voor onze cellen niet lichaamseigen en daarmee belastend voor onze algehele gezondheid.
Voeding en fysieke degeneratie staan met elkaar in verband
Er wordt niet voor niets steeds meer gesproken over de degeneratie van onze cellen en onze gezondheid. Zo verrichtte Dr. Weston A. Price wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van veertien natuurvolken over de hele wereld. Hij legde zijn reisverslagen en onderzoeksresultaten vast in een boek, “Voeding en Fysieke Degeneratie” dat in 1939 voor het eerst verscheen. Tot op de dag van vandaag verschijnt nog steeds herdruk na herdruk. Ook wordt er verwacht dat de kinderen van nu niet meer zo oud worden als hun grootouders.
- Time 2008 schrijft dat ondanks de medische ontwikkelingen de Amerikanen minder gezond zijn dan vroeger en dat de volgende generatie nog minder gezond zal zijn.
- Het New England journal of medicine 2005 beweert nu voor het eerst dat de levensverwachting van onze kinderen niet meer stijgt maar aan het dalen is.
- In het Journal of medical association 2002 staat dat de meeste mensen niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen via hun voeding en dat het tijd wordt om deze aan te vullen met vitaminen en mineralen.
- De European Journal of Clinical Nutrition 2011 vermeldt dat de wetenschap heeft aangetoond dat het innemen van essentiële suikers aanzienlijke wijzigingen zonder bijwerkingen in de suikerstructuren op het celoppervlak kan bewerkstelligen. Deze suikerstructuren verbeteren de onderlinge communicatie tussen de cellen en hebben een groot positief effect op onze gezondheid.
De ontdekking van de glyco-nutriënten zorgt voor een van de belangrijkste doorbraken in de medische wetenschap van de 21ste eeuw.
- In 1990 benoemde de universiteit van Oxford de glyco-biologie als de snelst groeiende wetenschap in de medische wereld.
- In 1999 ontving dr. G Blobel de nobelprijs voor de fysiologie van de geneeskunde voor zijn ontdekking van de signaalpeptide: de hechting van een suiker aan een eiwit.
- In 2003 noemde Het Massachusetts Institute of Technology de Glycobiology als een van de opkomende technologieën die de wereld zal veranderen.
- In 2012 kwam The National Academy of Sciences met de uitspraak dat elke cel bedekt is met een laag suikers en dat deze suikers een belangrijke rol spelen in bijna elk biologisch proces.
- In een gepubliceerd rapport “Transforming Glyco Science: A Roadmap For The Future” wordt het grote belang toegelicht van de Glycoscience: welke centrale rol de glyco-nutriënten o.a. spelen in velerlei biologische processen binnen de medische wereld.
- Inmiddels worden er meer dan twintigduizend onderzoeken per jaar uitgevoerd naar nieuwe suiker-eiwit structuren. Op basis hiervan worden ook nieuwe geneesmiddelen en vaccins ontwikkeld. Bijvoorbeeld een vaccin tegen malaria.
Samenvatting
De acht essentiële suikers zijn de missing link in onze voeding, spelen een vitale rol in onze gezondheid en in de vernieuwing van de medische biologie. Belangrijke eigenschappen zijn:
- Ze zorgen voor een optimale cel-tot-cel communicatie en regeneratie.
- Beschermen de cellen tegen indringers als schimmels, parasieten, bacteriën en virussen en houden deze vast totdat de immuun T killers deze verwijderen.
- Repareren schades die de cellen hebben opgelopen.
- Versterken het immuunsysteem, de hormoonwerking en hebben een positieve invloed op stemmingswisselingen.
- Functioneren als een prebiotica en ondersteunen de spijsvertering en ontgifting.
- Stimuleren de hersenstofwisseling, verbeteren je geheugen en concentratie.
- Dragen zorg voor celreplicatie, structurele stabiliteit van de cellen en versteviging van onze (bind)weefsels en weefselherstel.
- Zorgen voor een betere zenuwgeleiding, neurotransmissie.
- Verbeteren sportprestaties, uithoudingsvermogen.
- Zorgen voor beter herstel na inspanning en trauma.
- Spelen een hoofdrol in de vruchtbaarheid, voor de embryonale ontwikkeling en ze zijn betrokken bij alle hormoonactiviteiten.
Het Hippocrates Health Institute in Florida van Brian Clement gebruikt deze met veel succes: http://www.hippocratesinst.org/nutrition/sugars-that-heal health Institute
Tot slot
Eet zoveel mogelijk voeding dat essentiële suikers bevat en wees lief voor je cellen door ze dagelijks wat extra van alle bovengenoemde suikers te geven. Kies daarom voor een 100% natuurlijk supplement dat al deze suikers bevat en ontdek zelf wat het voor jouw cellen doet.
Wil je graag meer informatie of persoonlijk advies over het gebruik van Glyconutriënten laat dan een bericht achter op het contactformulier.
Bronvermelding:
–The Journal of Nutrition Recent Advances on Structure, Metabolism, and
Function of Human Milk Oligosaccharides Lars Bode
–Publication of research results of The Complex Carbohydrate Research
Center, Athens, GA.
–Aloes: The genus Aloe, Tom Reynolds, CCRC Press,
–Larch Arabinogalactan: Clinical relevance of a novel immune-enhancing
polysaccharide, Alternative Medicine Review, 1999, 4 (2):
96-103
–Sulfated fucans, fresh perspectives: structures, functions, and biological
properties of sulfated fucans and an overview of enzymes active toward this
class of polysaccharide, Berteau O., Mulloy B., Glycobiology 2003, 13 (6):
29R-40R
–Medicinal Plants of the World: chemical constituents, traditional and modern
medicinal uses, 2nd edition, Ivan A. Ross, Humana Press Inc., 2003
–European Journal of Clinical Nutrition (2011) 65, 648–656 (Attribution-
NonCommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-
nc-nd/3.0/
–Publication of the Committee on Assessing the Importance and Impact
of Glycomics and Glycosciences: David Walt (Chair), Tufts University;
Kiyoko F. Aoki-Kinoshita, Soka University, Japan; Brad Bendiak, University
of Colorado, Denver;
Carolyn R. Bertozzi, University of California, Berkeley; Geert-Jan Boons,
Complex Carbohydrate Research Center, University of Georgia; Alan Darvill,
Complex Carbohydrate Research Center, University of Georgia; Gerald Hart,
Johns Hopkins University, School of Medicine; Laura L. Kiessling, University
of Wisconsin, Madison; John Lowe, Genentech, Inc.; Robert Moon, Forest
Products Laboratory, U.S. Forest
— Miracle sugars, the new missing nutrients Rita Elkins
–.Chun H, Shin DH, Hong BS, et al. Biochemical properties of polysaccharides
from black pepper. Biol Pharm Bull. 2002;25 (9):203-208.
–Crociani F, Alessandrini A, Mucci MM, et al. Degradation of complex
carbohydrates by Bifidobacterium spp. Int J Food Microbiol.
994;24 (-2):99-20.
–Kim LS, Waters RF, Burkholder PM. Immunological activity of larch
arabinogalactan and Echinacea: a preliminary, randomized, double-blind,
placebo-controlled trial. Altern Med Rev. 2002;7 (2):38-49.
–Salyers AA, Arthur R, Kuritza A. Digestion of larch arabinogalactan by a
strain of human colonic Bacteroides growing in continuous culture. J Agric
Food Chem. 98;29 (3):475-480.
–Robinson RR, Feirtag J, Slavin JL. Effects of dietary arabinogalactan on
gastrointestinal and blood parameters in healthy human subjects. J Am. Coll.
Nutr. 200;20 (4):279-285.
–Englyst HN, Hay S, Macfarlane GT. Polysaccharide breakdown by mixed
populations of human faecal bacteria. FEMS Microbiol Ecol. 987;95:63-7.